Als u bang bent voor honden, kan het helpen als u meer weet over hondengedrag. U kunt dan begrijpen waarom een hond bepaald gedrag vertoont, hoe uw gedrag daar invloed op heeft en wat u beter wel en niet kunt doen. Misschien heeft u geen zin om zich in honden te verdiepen, omdat u het immers geen leuke dieren vindt. Toch is dat sterk aan te raden, want het kan u helpen om u beter te voelen als u honden tegenkomt en meer zelfvertrouwen te hebben. Kijk hier voor meer informatie over hondengedrag.
Vaak wordt gezegd dat honden kunnen voelen of ruiken dat u bang bent, en daardoor juist gaan aanvallen. Het is echter veel waarschijnlijker dat een hond aan u merkt dat u bang bent door uw gedrag. Mensen die bang zijn, gedragen zich anders: ze houden de hond bijvoorbeeld scherp in de gaten. Voor een hond is dat aanstaren een bedreiging of uitdaging. Hij voelt zich er niet prettig bij en zal daardoor eerder naar u gaan blaffen of grommen.
Ook gaan mensen die bang zijn vaak sneller lopen, wat ook vreemd is voor een hond en een uitnodiging kan zijn om mee te rennen. Een verstijfde lichaamshouding, een ingehouden adem, al dit soort lichaamstaal van mensen kan voor een hond een teken zijn dat er iets aan de hand is. Daardoor zal hij eerder zelf ook gespannen reageren. Let er dus op hoe u zich gedraagt als u bang bent voor honden.
Ook kinderen kunnen bang zijn voor honden. Dat is vervelend, omdat ook kinderen overal honden tegen kunnen komen. Daardoor kunnen kinderen zich buiten onveilig voelen of in paniek raken bij het zien van een hond. Bovendien zal een kind dat bang is eerder gedrag vertonen dat de hond juist uitdaagt om naar het kind toe te rennen of op te springen. Kinderen rennen bijvoorbeeld vaak weg, gaan gillen of met hun armen zwaaien.
Daarom is het raadzaam om iets aan de angst voor honden te doen. U kunt dit bijvoorbeeld doen onder begeleiding van een kinderpsycholoog. Er zijn verschillende methodes om angst te bestrijden, hieronder leest u een paar voorbeelden.
Een nieuw gevoel aan de oude situatie koppelen (herconditioneren)
Hierbij leert het kind om een situatie die het eerst eng vond, steeds prettiger te vinden. Dat wordt gedaan door aan die situatie een leuke ervaring te koppelen. Bij angst voor honden wordt het kind bijvoorbeeld in een kamer geplaatst met een hond (eventueel in een hok) aan de andere kant van de kamer, zo ver weg dat het kind er niet heel angstig van wordt. Het kind krijgt vervolgens iets lekkers te eten of mag spelen met iets dat het erg leuk vindt. Iemand anders houdt intussen de hond bezig zodat deze geen aandacht aan het kind besteedt. Iedere dag wordt de hond iets dichterbij gebracht tot het kind naast de hond durft te zitten. Doordat de leuke ervaring wordt gekoppeld aan de aanwezigheid van de hond, wordt de situatie voor het kind steeds minder eng. Uiteindelijk kan het kind de angst overwinnen.
Ontspanningstherapie
Met behulp van oefeningen leert het kind eerst om zich te ontspannen. Daarna wordt het kind stapje voor stapje in contact gebracht met honden, waarbij begonnen kan worden met het alleen in gedachten nemen van een hond. Het kind kan bijvoorbeeld bedenken dat het samen met een hond in een kamer is. Vervolgens is het de bedoeling dat het kind zich ontspant. Uiteindelijk kan dit ook in aanwezigheid van een echte hond, eerst ver weg, dan dichterbij. De volgende stap wordt steeds pas genomen wanneer het kind niet meer angstig is.
Een goed voorbeeld volgen
Het kan een kind erg helpen om te kijken naar iemand die niet bang is voor honden. Wat zelfs nog beter helpt, is kijken naar iemand die wel bang is maar goed met zijn angst om kan gaan. Het kind leert zo hoe het kan reageren. Leeftijdsgenoten zijn goede voorbeeldfiguren. Ook ouders kunnen een goed voorbeeld geven. Bent u zelf bang voor honden, probeer dat dan niet voor uw kind te verbergen maar laat zien hoe u daar op een goede manier mee om kunt gaan.
Fantasie gebruiken
Door fantasie te gebruiken kan een kind soms de angst zelf overwinnen. Voorbeelden zijn een knuffeldier of een liedje, die het kind kunnen helpen wanneer het bang is.
Uitleg
Angst kan afnemen als het kind de situatie kan begrijpen. Bij kinderen die daar oud genoeg voor zijn, kan het helpen om uit te leggen waarom een hond zich op een bepaalde manier gedraagt en hoe een hond kan reageren. Als een kind weet hoe het de reactie van de hond kan beïnvloeden, heeft het meer controle over de situatie. Daardoor neemt de angst vaak af.