Hond bijt mens

Een bijtincident met een hond is altijd heel vervelend, of u nou slachtoffer, omstander of eigenaar van de hond bent. Soms blijft de schade beperkt tot schrik, gescheurde kleding of een blauwe plek, maar de wonden kunnen ook veel ernstiger zijn. Ook kan er posttraumatische stress ontstaan. Het is dan goed om te weten wat u moet doen.

Behandeling

Veel hondenbeten veroorzaken slechts een kneuzing, die gepaard gaat met blauwe plekken. Dit soort beten zijn meestal niet ernstig en genezen vanzelf. Meer ernstige hondenbeten kunnen grote, open wonden veroorzaken waarbij pezen, botten of zenuwen geraakt kunnen zijn. Het is van belang dat deze wonden direct goed worden verzorgd, om littekens en infecties zoveel mogelijk te voorkomen.

Het is aan te bevelen om met iedere hondenbeet waarbij de huid kapot is, naar een arts te gaan, hoe onschuldig de beet ook lijkt. Het is namelijk mogelijk dat de wond dieper is dan u in eerste instantie denkt. Daarnaast bestaat bij elke hondenbeet een kans op een infectie en kan een tetanus injectie nodig zijn, en in sommige gevallen ook andere middelen zoals antibiotica en/of pijnstilling. Het is vaak nodig de wond te ontsmetten en soms moet de wond gehecht worden.

Eerste hulp

Een snelle behandeling van bijtwonden kan vaak infecties voorkomen. Als u niet direct bij een arts terecht kunt, kunt u zelf het volgende doen:

  • Reinig de wond met zoveel mogelijk (lauw) kraanwater.
  • Gebruik voor het reinigen van een diepere wond nooit irriterende ontsmettingsmiddelen, deze kunnen de omringende weefsels beschadigen.
  • Oppervlakkige wonden kunnen wel ontsmet worden met povidon jodium. Spoel eventueel na met water of een fysiologische zoutoplossing.
  • Punctiewonden kunt u het beste open laten. Dit zijn wonden waarbij de tanden van het dier in de huid zijn afgedrukt en de huid is doorboord.
  • Grote wonden kunt u eventueel afdekken met steriele doekjes en een verband. Stelp bloedingen door druk op de wond aan te brengen.
  • Neem bij twijfel direct contact op met een arts. Is het slachtoffer benauwd, buiten bewustzijn of kunt u de bloeding niet stoppen, bel dan 112.

Angst en posttraumatische stress

Na een bijtincident kan posttraumatische stress voorkomen. Zeker bij een kind dat gebeten is, maar ook bij ernstig gebeten volwassenen, is het aan te raden professionele hulp zoeken. Omdat angsten zich snel uitbreiden kan men het beste binnen 48 uur contact opnemen met een therapeut of trainingscentrum. Dit kan reguliere psychologische hulp zijn, maar u kunt ook terecht bij praktijken die gespecialiseerd zijn in het behandelen van (honden)fobieën.

Aangifte doen en aansprakelijkheid

De eigenaar van de hond is altijd aansprakelijk voor schade die zijn hond veroorzaakt, ook als hij daar niets aan kon doen. Het is daarbij uiteraard het prettigste als men dit onderling kan regelen. Probeer rustig te blijven en geen verwijten te maken. Wissel gegevens uit voor de verzekering. Vraag omstanders die het bijtincident hebben gezien om ook hun adresgegevens achter te laten en hun bevindingen op te schrijven (wat hebben ze daadwerkelijk gezien) voor het geval het tot een aangifte komt als u er onderling niet uitkomt. Maak eventueel foto’s van de wond en bewaar bewijzen van gemaakte kosten.

Meer informatie over het doen van aangifte en aansprakelijkheid vindt u op de speciale pagina’s daarover.