Zoek de perfecte match

De hond met de X-factor

Kijk eens door de bril van de hond

 

Veel gestelde vragen

 

Huisdierenbijsluiters hond

Voor de baby komt

Als u een hond heeft en u verwacht een baby, is het van belang om de introductie van de baby in het gezin goed voor te bereiden. Voor de hond zal er met de komst van de baby van alles veranderen. De baby zal veel aandacht vergen, de hond zal op sommige plaatsen niet meer mogen komen, de baby ruikt anders, zal huilen en het babyspeelgoed maakt vreemde geluiden. Aan al dit soort dingen zal de hond moeten wennen. Het is verstandig om hier al mee te oefenen voordat de baby er is. Zo wordt de verandering voor de hond minder plotseling en zal hij eventuele minder prettige veranderingen niet direct koppelen aan de baby.

Voorbereiding

 • In de eerste plaats zal de hond na de komst van de baby waarschijnlijk minder aandacht krijgen en niet altijd bij de eigenaar kunnen zijn. Leer hem daarom al vooraf om alleen te zijn en geef hem vanaf tenminste een maand voor de bevalling veel minder aandacht (bouw dit de maanden ervoor langzaam af). Uiteraard moet u er wel voor zorgen dat er voldoende tijd en aandacht voor de hond overblijft, maar hij zal moeten leren dat u niet steeds tot zijn beschikking staat.
   
 • Leer de hond ruim van tevoren dat hij niet in de kinderkamer mag komen.
   
 • Voor de hond kan het erg interessant en ook vreemd zijn als u straks vaak met de baby in uw armen loopt en tegen de baby praat. U kunt hem hier alvast aan wennen door dit met bijvoorbeeld een grote pop te oefenen. Leer hem dat hij hier geen aandacht aan hoeft te schenken, door hem af te leiden (liefst laat u dit door iemand anders doen) en hem zelf geen aandacht te schenken.
   
 • Ook het wandelen naast de kinderwagen kunt u alvast oefenen, zonder dat er een baby in ligt. Het is immers belangrijk dat de hond went aan de kinderwagen en dat hij leert dat hij niet mag trekken aan de lijn of tegen de wagen op mag springen.
   
 • Het is veiliger om de hond te leren dat hij niet op banken en stoelen mag komen. Straks ligt daar misschien uw baby op, en de hond zou erbij of zelfs er bovenop kunnen springen. Leer hem dit alvast af.
   
 • Er bestaan CD’s met geluiden van huilende baby’s en geluiden van kinderspeelgoed. Wen de hond alvast aan deze nieuwe geluiden door de cd op te zetten. Zet de CD eerst heel zacht, pas als uw hond zich er niks van aantrekt zet u hem ietsje harder. Leid de hond indien nodig af met een brokje, wat oefeningetjes, door hem rustig te aaien of met een rustig spelletje (zoals een voerpuzzel) zodat hij leert dat het geluid niet voor hem bedoeld is en dat hij er niets mee hoeft te doen. Rammel zelf eventueel al regelmatig met rammelaars en andere speeltjes zodat de hond dat geluid normaal gaat vinden. Ook dit moet u eerst zachtjes en op afstand oefenen, bijvoorbeeld vanuit een andere kamer, zodat de hond er niet ineens van schrikt. 
   
 • Zorg ervoor dat de hond basiscommando’s beheerst, zoals zit, lig, hier en naar je mand. Daarmee kunt u hem straks beter onder controle houden als u uw handen, vaak letterlijk, vol heeft aan de baby. Zorg dat uw hond goed luistert door weer meer met hem te trainen.
   
 • Als uw hond probleemgedrag vertoont, dan is het beter om hier iets aan te doen voordat de baby er is. Daarna zult u geen tijd meer hebben om met hem te trainen. Vooral rangordeproblemen en bezitsagressie moeten worden opgelost voor de baby komt! Ook als uw hond neiging tot jaloers gedrag vertoont, bijvoorbeeld als u uw partner aandacht geeft of omhelst, kan dit problemen voorspellen als u straks de baby aandacht geeft. Roep eventueel hulp in van een hondengedragstherapeut om dergelijke problemen te verhelpen ruim voordat de baby er is.
 

Zo krijgt u een sociale en goed opgevoede hond

Tien gouden regels voor hond en kind

Leiding geven is een kunst

Omgaan met agressie

Melding doen van een bijtincident

Tips bij angst voor honden